Nimbuslitteratur © 2024 Niels Øwre |
Tyskerne over grænsen
Næste morgen, tirsdag d. 9. april 1940 kl. 4,15 i det allertidligste morgengry, gik tyske tropper over den danske grænse ved Sæd i vest og ved Kruså i øst.
Det var skyfrit vejr, vindstille og bidende koldt. Angrebet begyndte med, at tre civilklædte, tyske "afværgefolk" i Padborg nedskød tre danske grænsegendarmer for at sikre, at viadukten ikke blev sprængt. Nord for Tønder kom det til mindre kampe.
Tyske flyvere strøg over terrænet og nedkastede flyveblade, hvorefter de brugte maskingeværer og kastede bomber; en dansk styrke måtte ved Bredebro opgive kampen efter et flankeangreb af panservognskompagnier. Fra Søgård syd for Åbenrå rykkede soldaterne ud i aftalte stillinger ved vejene, der grener sig op i Jylland fra Kruså. Ved Hokkerup kæmpede man en time mod panservogne og motorcyklister.
Ved Lundtoftbjerg måtte 50 mand vige for tyskerne, der angreb under dække af røgslør. Flere steder blev tyske panservogne skudt i stykker.
Ved Bjergskov plantage på vejen Kruså-Åbenrå havde et dansk motorcyklistkompagni lavet et par spærringer. Ved den sydligste 55 forsvarede nogle få soldater sig heltemodigt. Tyskerne brød igennem med en tank, der nu med maskinkanon angreb motorcyklisterne. Delingsføreren satte derefter kolonnen i drønende fart nordpå: "D et var et spektakel, jeg aldrig har hørt magen til. Vore kanoner skød, de fjendtlige kampvogne skød med kanon og maskingevær, jagerflyvere dukkede og skød på vore kanoner med maskingeværer. De fjendtlige lysesporprojektiler sang om ørerne på os og trak lange, røde haler langs med vejen midt iblandt os."
Kampene i Sønderjylland blev til dækningsløse forsvarskampe mod de overlegne, motoriserede tyske tropper; i reglen standsede kampene ved overgivelse på grund af overmagten. Hjemmetyskerne hilste de tyske tropper med heil-råb, de optrådte som vejvisere for de indtrængende tropper, og enkelte steder bevogtede de nogle danske soldater, der havde overgivet sig.
En del af de danske styrker trak sig kæmpende nordpå for at søge at holde stillingen ved de store dalstrøg nær Vejle. I Haderslev forsøgte man at mobilisere ved hjælp af højttalervogne; et kanonhold i byens sydkant kæmpede til sidste mand.