Nimbuslitteratur © 2024 Niels Øwre |
Udenlands-Rejserne.
I Under den Service, som Landsforeningen yder sine Medlemmer, indtager Fremskaffelse af Toldpassersedler til Rejser i Udlandet en ikke ringe Plads. Vi har modtaget fra et af vore Medlemmer nedenstaaende Rejsebeskrivelse, som viser, hvor let og billigt en Udenlandsrejse kan arrangeres, og Beskrivelsen vil sikkert have Interesse for dem, som efter at have gjort Danmark paa kryds og tværs ønsker at foretage et Trip til Udlandet.
Med ,,Nimbus" og Telt gennem Harzen og Saksisk Schweiz.
Mange Mennesker tror, at det er forbundet med næsten uoverstigelige Vanskeligheder og Udgifter at rejse i Udlandet med Motorkøretøj, men selv om der er en Del Formaliteter at iagttage, er det d9g til at komme igennem, for det første fordi Papirerne skal bringes i Orden i vort eget Land, hvilket jo altid gaar lettere end pas fremmed Jord, for det andet fordi Landsforeningen giver sine Medlemmer en saa detailleret Vejledning, at det er næsten umuligt at gøre forkert.
Udgiften kan ved et fornuftigt Anlæg af Turen bringes meget langt ned, og lad mig med det samme nævne, at den neden-for omtalte Tur har kostet ialt, Ca. 200 Kr. for 2 Personer i 14 Dage og har strakt sig over Ca. 2000 km.
Udrustet med et Telt, Soveposer, Kogegrejer og lidt Reservetøj, alt pakket i 2 hjemmelavede Randsler (2 smaa Pakkasser uden Laag trukket over med vandtæt Sejldug), der blev anbragt paa Nimbus'ens Bagstel, startede vi Søndag den 30. Juni og fulgte Ruten: Korsør, Nyborg, Faaborg, Mommark, Sønderborg, Krusaa, hvor vi fik Tanken fyldt op I "I, (Benzinen koster 36~38 Pfg. i Tyskland) og passerede Grænsen uden noget som helst Besvær, videre mod Flensborg til lidt nord for Rendsborg, hvor vi indrettede vor første Lejr. (Vejlængde 220 km).
I Løbet af Mandagen passerede vi gennem Hamborg, hvor et Par Indkøb blev gjort, og da man knap kunde aande i Byen paa Grund af Varme, kørte vi snarest videre og slog Lejr efter at have tilbagelagt 213 km.
Tirsdagen gav et Par Tordenbyger paa Vejen, men det virkede kun forfriskende.
Nu begynder Landskabet at skifte Karakter; hidtil har de flade Hedestrækninger domineret, nu toner de graablaa Bjerge frem i Horisonten, og langt forude fortoner Brocken, det højeste Punkt i Harzen, sin mørke Kontur mod den lyseblå Sommerhimmel.
Gennem Braunschweig naar vi henad Eftermiddagen til Goslar, "Nøglen til Harzen", Rejsens første Maal. Vi købte her "Blauer Harzf0hrer" og sluttede Dagen med at studere de mange Forslag, som Bogen giver til Ture i Harzen. (Dagens Vejlængde: 227 km).
Meget hurtigt fandt vi et Forslag til en Harztur, som behagede os, og det skulde senere vise sig, hvor værdifuld en Vejledning denne lille Bog skulde give os under Turen.
Goslars middelalderlige Bygninger virker romantisk paa Turisten, og en Spadseretur gennem Staden er rigelig Ulejligheden værd. En herlig Køretur gennem Bjergene med skønne Udsigter fører os gennem Smaabyerne Seesen, Gandersheim, Wildemann til Grund, hvor vi ser en ikke særlig imponerende Drypstenshule. Den er 400 m lang og 40 m dyb, men Drypstensformationerne i den er langtfra saa smukke og mangfoldige som i Rubelbands to berømte Huler. Man kan uden Skade undvære "Ibergerhulen", naar man besøger de to andre.
Over Osterode gaar Turen ad smukt beliggende (men elendige) Bjergeveje gennem Lerbaeh mod Claustal-Zellerfeld, men kort før denne By finder vi en herlig Mark med duftende Høstakke og slaar Lejr (76 km).-
Torsdag Morgen kørte vi ind i Zellerfeld, "Byen af Træ". Byen gør et ret moderne Indtryk, men næsten alle Huse, selv 3-etages, er bygget af Træplanker paa Stensukkel. Særlig bemærkelsesværdig er Kirken, der er Tysklands største Trækirke.
Over Altensu naaede vi Romkerhalle 'ned det ejendommelige etagedelte Vand-fald, gennem Bjergværksbyen Orker og den smukke Ockerdal til Harzburg, et mondænt Kur- og Badested. Her bør man tage en Tur med Bjergbanen, en Hænge-bane, der fører op til Bjergtoppen og som giver en herlig Udsigt over hele den velholdte By. Paa Bjergtinden besaa vi den ældgamle Borgruin, Bismarckrnonumentet, der nu er prydet med et mægtigt, illumineret Hagekors, og i en lille Træpavillon fandt vi de bedst kendte Sagn fra Harzen smukt fremstillet i Smaatableauer af Marmorfigurer.
Ved Harzburg ligger det særdeles smukke "Radauvandfald", der er knapt saa højt, men mere vandførende og ligesaa smukt som Romkerfaldet.
Saa er det forbi med det gode Vejr. Regnen falder tættere og tættere, og da vi naar Braunlage, er Himlens Sluser pas vid Gab, og alt saa gennemvaadt, at vi foretrækker at søge ind pas et Hotel for Natten (64 km).
Lejrlivet har sin Charme, men det er nu ogsaa rart engang imellem at kunne gøre Toilette under civiliserede Former. Fredagen begyndte graa, trist og vaad, men henad Formiddagen klarede Vejret op og Hyrderne drev under Klokke- og Bjældeklang deres Kvæg gennem Byen ud pas Græsgangene, som de bar gjort i Hundreder af Aar.
Fortsættes i næste Nr.